JAK VZNIKAJÍ HORY - TAJEMSTVÍ DESKOVÉ TEKTONIKY



Ve středu ráno jsme se sešli na vlakovém nádraží v 7:45. Odjezd směr Turnov. Před námi byla výstava v turnovském muzeu. Výstava obsahovala téma doslova v celoplanetárního rozsahu. Výstava totiž nebyla pouze o vzniku horských masivů, jak by mohl napovídat název, ale představila nám geologické procesy probíhající uvnitř naší planety, které se projevují na jejím povrchu vznikem sopečné činnosti, zemětřesení, horských masivů, příkopových propadlin nebo geomorfologických tvarů. 

Pochopit fungování těchto procesů je pro člověka často velmi složité, jelikož náš život počítáme na desítky let, zatímco trvání geologických procesů, s výjimkou okamžitého výbuchu sopky nebo zemětřesení, často v miliónech let, navíc v podmínkách, které nám neumožňují přímé pozorování. Většina geologických procesů má totiž svůj základ hluboko pod povrchem, v zemské kůře, plášti nebo dokonce v jádře, kde panují vysoké teploty a tlaky.

Bylo skvělé sledovat, kolik mají naše děti znalosti. Náš průvodce říkal, že měl nedávno na prohlídce deváťáky a sám si není jistý, zda měli tolik znalostí :)

A ještě jedna věc nás pobavila. No, pobavila…….Po vystoupení z vlaku jsme nešli do muzea, my se tam doklouzali, doplazili, dostrkali, doklopýtali, navzájem dotáhli :)


Fialka


Komentáře