Děti se na Zahradní slavnost připravovaly týdny, jejich výrobky potěšily oko, srdce i chuťové buňky


Spousta dobrot, krásných i užitečných drobných předmětů prodchnutých kreativitou a originalitou byla ke koupi na Zahradní slavnosti Montessori tříd ZŠ 5. května v Liberci. Rodiče, prarodiče, sourozenci a další příbuzní zaplnili lípami příjemně stíněný prostor před budovou prvního stupně a jídelnu uvnitř. Procházeli kolem stolků s vystaveným zbožím, vybírali, nakupovali, ochutnávali, konverzovali a také měli možnost zhlédnout tématické divadelní představení Záchrana bílého tygra (více fotek zde: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1028112567887257&type=3). 

Z osmi tříd a dospělých členů Montessori týmu se do Zahradní slavnosti zapojili všichni. Někdo připravoval papírové dekorace, tvořil plakáty, směrovky, jiný nosil lavice a židle z budovy ven. Výrobky byly vlastnoruční, z čehož byli někteří překvapeni při pohledu na kvalitu děl. Ať už šlo
o linoryt, obrázky, koláče, štrúdl, klíčenky, sazenice bylinek, korálkové a květinové dekorace, milkshaky, domácí limonády či kuchyňskou zástěru, za vším byl vidět kus práce. 



"Domluvy a přípravy probíhaly ve třídách, každý se naučil něco z oblasti finanční gramotnosti a z organizace práce," dodává Marie Holá, zástupkyně ředitelky ZŠ 5. května pro Montessori třídy. 

O využití výdělků si děti rozhodovaly samy, někdo podpořil svou radost, jiný zase společnou tím, že výdělek použil na financování společného výletu. 

Je libo platit v ugandských šilincích nebo českých korunách? :) 

Dospěláci se rozhodli přispět svou energií a prací na dobrou věc, podporu Dobročinného šatníku v Liberci, kam si už čtyři měsíce mohou docházet válečné uprchlice a lidé v nouzi pro oblečení, boty, základní hygienické potřeby či některé potraviny. Vyráběli jedinečná mýdla s polodrahokamy a bylinkami či bezinkový sirup. "Výtěžek dosáhl nečekaných sedmi tisíc korun. Nakoupíme za ně to, co je právě v Šatníku nejvíce potřeba," říká Marie Holá.   


Organizaci slavnosti podpořili rodiče Peškovi, kteří zapůjčili dětem zařízení k ozvučení divadla na zahradě (https://www.newday.cz/), a rodičům Kozlovým, kteří věnovali do charitativního stánku legendární libereckou kávu Nordbeans (https://www.nordbeans.cz/) a zapůjčili kávovar. 

Poděkování si kromě nich zaslouží všichni, děti i dospělí, kteří je podpořili a také ti, kteří přišli a slavnost si spolu s jejími tvůrci v příjemném odpoledni užili. Už se těšíme na příští rok!



Komentáře