Co si uvaříme, to si taky sníme 🍲🍴


Ve třetím trojročí to pěkně vře ...a to doslova!

Naši nejstarší si totiž začali sami vařit. Každý čtvrtek a pátek chystá osmičlená skupina sedmáků a osmáků oběd pro ostatní v rámci dlouhodobého projektu "Vaření ve třetím trojročí".

Podpořit praktickou činnost a péči o sebe u dospívajících jsme plánovali zejména s ohledem na jejich potřeby. Dospívající procházejí náročným obdobím plným změn, hledají sami sebe a své místo ve společnosti. Právě praktická činnost s jasným a poměrně rychlým výsledkem je může významně podpořit a upevnit jejich sebedůvěru. 


Inspiraci a cenné rady jsme hledali u spřátelených montessori škol a po konzultacích s kolegy ze školy Na Beránku jsme se definitivně rozhodli, že s projektem vaření začneme i u nás. Naše plány významně podpořil také Spolek rodičů a přátel ZŠ Montessori Liberec. Zřídil dětem transparentní účet, na kterém děti mohou sledovat finanční pohyby. Stále tedy mají přehled o svém hospodaření.

Projekt "Vaření" zahrnuje nejen samotnou přípravu oběda pro bezmála 40 osob, který se skládá z hlavního jídla a polévky nebo z hlavního jídla a moučníku. Jeho součástí je také pravidelné plánování (rozuměj plamenné diskuze), počítání množství potřebných surovin (což může být oříšek třeba u těstovin, které při vaření nabydou), samotný nákup, vaření a servírování pokrmů a samozřejmě úklid. Děti jsou vystavovány novým situacím, musí řešit nečekané a někdy nepředvídatelné potíže (jako například co s tím, když musíte vyhodit dobrou 1/3 zásoby brambor), jsou nuceny plánovat, spolupracovat, dělit se o úkoly, domlouvat se a to vše v omezeném čase a na omezeném prostoru. Zcela zvláštní kapitolou je zmíněný úklid, protože komu by se chtělo ještě něco dělat (nedejbože uklízet!) po tříhodinovém kolotoči u plotny? 

Po necelých dvou měsících vaření je za námi mnoho nových a neopakovatelných zkušeností, talíře skvělých pokrmů, jedno podrážděné oko od chilli a před námi je velká chuť do dalšího společného vaření, ochutnávání, debatování... a vědomí, že to, co si uvaříme, si taky sníme, a po sobě si uklidíme!😉





Komentáře