Vesmírný let se Soňou a s Aničkou

 
Kapitánův deník hvězdné datum 16. srpna 2021: Na hvězdné lodi Singularita jsme přivítali nové žáky vesmírné akademie. Kadety z planet Gardland, Ignis a Psí čeká mnohostranný výcvik těla i mysli...
 

Třetí týden Letního Montessori kempu byl volně inspirován knihou Písečníci a bludný asteroid od libereckého autora Václava Dvořáka, která nás provázela tematicky a také v podobě společné poobědové četby.  Děti se spolu s hlavními hrdiny příběhu vydaly do vesmíru jako studenti vesmírné akademie.  První den se seznámily nejen mezi sebou, ale právě i s prostředím knihy. Rozdělily se do tří týmů ze tří planet světa Písečníků, vyrobily si trička s vesmírnými motivy a také si sestavily rakety a rozdělily role v posádce.
Druhý den kadety čekal náročný sportovní výcvik. Děti si vyzkoušely různé sporty od basketbalu, přes fotbal, vybíjenou, prvky capoeiry a mnohé další pohybové aktivity. Zahrály si akční hry, například Zachraň ufona, Barvičky, Chobotničky a další. Polední klid vyplnila kromě čtení také spontánní debata nad otázkami jak vznikly názvy planet a jména lidí? Co je vakuum a jak funguje přechodová komora? 
Třetí den jsme vyrazili na primitivní planetu (hrad) Grabštejn, kde měly děti možnost zjistit, jak se žilo v hluboké minulosti lidstva. Paní kastelánka Věra Ozogánová nás provedla neobvyklou trasou od nejstaršího sklepení přes mučírnu a kancelář c.k. úřednictva, šlechtické pokoje až po věž, ve které si děti mohly zazvonit na zvon Smíření.  Cestou vyvstalo mnoho otázek a zajímavých témat k přemýšlení (třeba jak vyloupit c.k. trezor). 
Den čtvrtý byl věnován mezigalaktickému jazyku, rozuměj angličtině.  Děti si připomněly anglickou slovní zásobu pomocí her Simon says, What´s the time Mr. Wolf, Red letter nebo One knee. Po odpoledním odpočinku s knihou čekal kadety scavenger hunt neboli hledání pokladu, který odhalil páteční cíl: liberecký IQ park s programem na téma vesmírného tvoření. Na ohýnku si děti ještě opekly sladkou odměnu. 
Pátek, poslední den, byl celý slavnostní. Navštívil nás autor knížky, která nás provázela celým týdnem, povídal si s dětmi. Zodpověděl všechny jejich zvídavé otázky a sám byl překvapen, kolik souvislostí v názvech a ději odhalily. Děti měly možnost koupit si knížku a každý si ji odnesl s osobním věnováním. Na závěr dostaly ještě odznak studenta vesmírně akademie na Singularitě.  Odpoledne proběhla návštěva IQ parku s programem vesmírného tvoření. 

 
Celý týden uplynul v pohodové a hravé atmosféře a nám bylo potěšením se této vesmírné plavby zúčastnit. 
Anička Karmazínová a Soňa Komárková 

Komentáře

  1. Děkujeme Aniččce se Soňou za čas, který dětem věnovali. Děti si to opravdu moc užily. Chtěli bychom také poděkovat hospodářce Petře Valicové a Evě Polákové s Janou Havlíkovou Bittnerovou z výboru za realizační i administrativní podporu. Je třeba také dodat, že realizace Letních kempů byla umožněna díky dotačnímu programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat