Cesta časem s Bárou a Markem

 Ve druhém turnusu historicky prvních montessori příměstských kempů jsme se s dětmi vydali na cestu napříč časem. Od pondělí do pátku jsme postupně prošli všemi historickými etapami - pravěkem, starověkem, středověkem, novověkem a na závěr jsme se sešli v současnosti. 


Cestovat časem není jen tak, proto nám pomohl “portál”, který se úplně náhodou objevil ve sklepení školy a každý den přenesl naše cestovatele do té správné doby. Kromě podmínek ideálních pro cestování časem nám přálo také počasí, takže většina našeho programu mohla probíhat venku. 


Pravěké pondělí se neslo v duchu seznamování a stmelování kmene. Vytvořili jsme si kmenová trička a vydali se do lesa na lov. Vyzkoušeli jsme si primitivní komunikaci a díky šikovnosti a houževnatosti všech členů kmene se nám povedlo získat oheň a opéct ulovenou kořist. 


V úterý jsme se portálem přenesli do starověku, konkrétně mezi Kelty. Všichni obstáli v nelehkých úkolech, stali se druidy a mohli si vyzkoušet vaření v kotlíku. Také jsme si vyrobili keltské mince, duhovky, a amulet z lebky zabitého nepřítele.

 



 


Ve středu ráno jsme se přenesli do středověku. Původně nevinná pouť sluncem prozářeným hvozdem nabrala zcela jiný směr v okamžiku, kdy jsme potkali zbloudilého rytíře Pavla. Hledal družinu, s níž by spojil svůj osud, a byl nám natolik sympatický, že jsme ho vzali mezi sebe. Společně jsme vzali útokem hrad Grabštejn a vyplenili zdejší krčmu.

 

 




 

Novověkem jsme šli po stopách Albrechta z Valdštejna. Aplikace “Skryté příběhy” nás provedla centrem Liberce a odhalila nám mnoho nových informací o (ne)známých místech. Počasí se báječně vydařilo, proto jsme se v duchu hesla “ve zdravém těle zdravý duch” vydali utužit a otužit svá těla do areálu lesního koupaliště.

Poslední den byl částečně v režii našich cestovatelů. Lesní koupaliště mělo takový úspěch, že jsme se k němu vrátili a užili si ho snad ještě víc než ve čtvrtek. I přes více než osvěžující teplotu vody se postupně ke koupeli odvážila většina plavců! Po obědě v budově průmyslové školy jsme se vrhli na poslední z řady výrobků, tentokrát na potisk plátěných tašek. 


Na závěr jsme nezapomněli ani na reflexi společného týdne a velmi nás potěšila všeobecná a jednohlasná shoda na tom, že jsme si všichni celý kemp užili. Našim cestovatelům i Vám, rodičům, a taky našemu Spolku děkujeme za příjemný týden. 

Vážíme si toho, že své děti svěřujete do naší péče! Není lepší odměny pro průvodce než pocit, že si sami připadají jako účastníci kempu, ne jako vedoucí, a vše si mohou naplno užít!  


Bára a Marek

 

Komentáře

  1. Děkujeme Báře a Markovi za čas, který dětem věnovali. Děti si to opravdu moc užily. Chtěli bychom také poděkovat hospodářce Petře Valicové a Evě Polákové s Janou Havlíkovou Bittnerovou z výboru za realizační i administrativní podporu. Je třeba také dodat, že realizace Letních kempů byla umožněna díky dotačnímu programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

    OdpovědětVymazat
  2. To jste se měli určitě dobře. :) Ten kotlíkový guláš musel být fajn. Taky jsem si ho chtěl nedávno s dětmi udělat, jen jsem neměl vybavení na vaření v přírodě. Prostě takový ten kotlík, větší sběračku a tyhle věci. :) Třeba tu trojnožku. :) Každopádně vám fandím. Táta z Montessori Pardubice :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat