Paleta akcí zahájena: Maria Montessori v Severočeském muzeu 👀

Film, Kino, Video, Fotoaparát

Součástí oslav 10. narozenin montessori tříd v Liberci je opravdu široká paleta akcí a událostí, které si  vzájemně pro sebe a hlavně pro radost chystáme!

V září jsme pestrobarevně a s písní na rtech zahájili školní rok a na začátku října jsme rovnýma nohama (a poněkud zmoklí) skočili do Severočeského muzea, které si nově říká MUZA, na projekci filmu Maria Montessori (2023). 

Před promítacím sálem na návštěvníky čekalo občerstvení připravené dětmi ze třetího trojročí. Podávaly se kakaovo tvarohové řezy, slané tyčinky se sýrem a s bylinkami, mrkvové muffiny a rýžové lupínky. V nabídce nápojů byly džusy či voda; káva chyběla, ale to se prý pro příště změní! (Přijďte se tedy s námi přesvědčit na další akce, jak vypadá v praxi montessori princip: chyba je přítel, pokud se z ní poučíme!)

Po chutném občerstvení a nezávazné konverzaci se všichni přítomní usadili v sále, kde byli přivítáni laskavými a vřelými slovy Lucky Bělohradské. Pak už promítání začalo. Mezi diváky byli kromě rodičů, průvodců a dospívajících ze 3T také tři menší chlapci, dva z prvního a jeden ze druhého trojročí. Jejich občasné šuškání a komentáře: "Jéé, to máme ve třídě! A tohle taky!" byly jednoznačným důkazem, kterým všechny přítomné přesvědčil, že v našich třídách skutečně děti pracují s montessori pomůckami. Kluci film zvládli až do konce, ačkoli byl s titulky. 

Po promítání následovala krátká pauza vyplněná občerstvením a sdílením prvních dojmů z filmu. Závěr večera byl věnován diskuzi nad filmem, kterou opět moderovala Lucka Bělohradská. Mluvilo se o nejsilnějších momentech filmu a rozeběla se diskuze i o dalších tématech, která snímek přinášel. Povídání se neslo v přátelské, otevřené a podporující atmosféře. 

Maria Montessori je pro nás stále inspirativní nejen jako osvícená pedagožka, odvážná a silná žena, ale také jako milující matka. Chceme-li pojmenovat, co bychom si mohli z tohoto večera odnést, je to asi trvalé a aktivně pěstované vědomí vzájemné důvěry: důvěry dospělých vůči dětem a v neposlední řadě vůči sobě navzájem, ať už se s dětmi potkáváme doma, či ve škole. 

Děkujeme a těšíme se na další setkání!







Komentáře