Jak jsme na zahradě ve Vesci oslavili svátek sv. Václava v kruhu rodičů, průvodců a dětí 👑👍🌱🌳

Kdo v sobotu 28.9.2024 ráno v Liberci vstal a vyhlédl z okna, měl s nejvetší pravděpodobností velkou chuť se vrátit znovu pod peřinu! Počasí bylo nevlídné (pošmourné, řekl by někdo), psa byste ven nevyhnali. Bylo mlhavo, deštivo, větrno... Seveřané říkají, že není špatné počasí, jen špatné vybavení, ale my Středoevropané z Liberce víme své! 

A v této neblahé situaci měla skupina rodičů a průvodců v plánu setkat se na spolkové zahradě a provést základní údržbu, aby bylo prostředí připravené na/pro děti. Jedině snad díky neexistenci whatsappové skupiny, na které by mohlo dojít ke zrušení akce, nebyla tato zrušena!

S postupujícím dopolednem nevěstil výhled z okna nic dobrého, ale pohled do aplikací pro předpověď počasí přinášel jakousi naději. V poledne už to i z okna začalo vypadat laskavěji a kolem jedné hodiny odpoledne byste už i toho psa vyhnali!

V jednu hodinu byl shodou okolností také sraz účastníků svatováclavského zahradního dýchánku! Ti, kteří byli na místě jako první, zprvu zažívali chvíle nejistoty, jestli nezůstanou jediní. Ale postupně se příjezdová cesta zaplnila auty a na zahradě se rozproudil čilý ruch. Dorazili malí i velcí a během několika hodin se podařilo shrabat posekanou trávu z předešlého dne, natřít nově pořízenou kadibudku nátěrem, díky němuž bude bouda budka vzdorovat rozmarům počasí, posekat a shrabat další část zahrady, umístit boudu budku na nové místo, kam si každý rád odskočí nepozorován, přemístit ohiště a posezení, vyrobit nový prototyp paletové lavičky, lézt po stromech a ukrývat se v posekané trávě tak, že z vás není vidět ani kousíček, běhat s větrem o závod, zpracovat větve z prořezu jabloní a připravit z nich dřevo na oheň, udělat oheň a opéct špekáčky a chleba, sníst opečené i syrové špekáčky, chleba, sušenky a oříšky, povídat si a smát se a oslavit bohatou paletou aktivit tento slavnostní den!

Poděkování za přiložené ruce k dílu si zaslouží rodiny: Žemličkových, Krskových, Hanušových, Havlíkových, Brožových, Koutníkových, Bělohradských, Bobrovových/Gabrielových a průvodkyně: Jana, Dáša, Madla, Magdaléna, Kačka, Anička, Lucka, Soňa! Za podporu duchovní i materiální děkujeme výboru Spolku a Báře.

Zahrada je teď připravená a děti a průvodci ze všech trojročí ji mohou využívat k učení, bádání a pozorování i k aktivnímu odpočinku a tmelení tříd!





Komentáře