VELKÁ VÝPRAVA DO MONTESSORI ŠKOLY TANVALD


Jedeme před Vánocemi do Tanvaldu a budeme spát v tamní Montessori škole. Tak zněl plán! velké nadšení a velké plánování.


DEN D!!

V Montessori nás velice mile přivítali a dokonce jsme některé aktivity prožili společně. 

V úterý dopoledne jsme se starší třídou byli v tělocvičně. 


A ve středu dopoledne jsme s mladšími měli společnou Vv a pak podnikli cestu k soutoku Kamenice a Desné podle mapy. 

Zážitkem byly obědy, které jsme si sami nabírali, bylo krásné pozorovat, jak si to děti užívaly a kolik např. zeleniny snědly- ke každému jídlu je tam možnost si nabrat několik druhů syrové i upravené zeleniny. 


Výprava ven znamenala vždy zmáčení v kupách sněhu okolo cesty. V úterý jsme šli naučnou stezku okolo Kamenice. Ježdíkovat už se nedalo.


O dílničkách připravených od našich domácích jsme plstili vlnu jehlou do formiček- někteří pak už plstili až do konce pobytu:-) Četli jsme na pokračování knížku Velká cesta malého pána.

Spali na matracích v ateliéru (před spaním jsme si s čelovkami prošli noční školu). K ocenění je samostatnost mnoha dětí v různých situacích, např. při péči o své věci, sušení mokrého oblečení... Také ochotu podpořit kamarády, např. při plstění, při balení... Někteří se zapojili do velkého večerního nákupu s čelovkami.

 Někteří si poprvé v životě po sobě umývali talíř... Shrnuto: při těchto cestách se poznáváme jinak než v běžném provozu a velmi si je (přes jejich náročnost) s dětmi užíváme.


Fialka




Komentáře