Vaření ve 3T úspěšně pokračuje

Od října si naši sedmáci a osmáci ze třetího trojročí vaří 2 dny v týdnu sami. Nechodí tedy na oběd do školní jídelny, ale k obědu mají to, co si sami uvaří. Principy tohoto dlouhodobého projektu popisuje článek na blogu z listopadu 2021. Pojďme si nyní po půlroce shrnout, jak se nám vaření osvědčilo. Proběhlo šest cyklů vaření, takže každá skupina uvařila 12 obědů pro sebe i pro své spolužáky. Každý oběd tvořilo hlavní jídlo a střídavě se přidávala polévka nebo dezert. Od třetího cyklu vaření přibylo pravidlo, že každý druhý oběd musí být vegetariánský a jednou za 2 cykly by se na talíři měly objevit luštěniny. Také přibylo pravidlo do každého jídlo zakomponovat nějakou zeleninu.

Co jsme v průběhu vaření zjistili?

  • bezmasá jídla jsou levnější než ta s masem 
  • luštěniny se dají do jídla zapojit tak, že si toho strávníci někdy ani nevšimnou (dobře okořeněné čočkové karbanátky chutnaly všem)
  • dobrá a sytá polévka může zachránit oběd
  • smažení je náročné na čas a na práci, lepší je zvolit variantu pečení v troubě
  • škrábání brambor a mrkve pro 40 lidí je nekonečné
  • u krájení několika kilogramů cibule se rozbrečí všichni
  • když upečeme 3 plechy dezertu pro 40 strávníků, zůstane ještě na přidání
  • přílohy je vždy lepší uvařit o trochu více
  • pokud něco zbyde, rodiče doma rádi ochutnají, co jsme uvařili
  • jednou za čas je potřeba udělat v kuchyni generální úklid

S vařením plánujeme pokračovat i v dalším školním roce. Zapojí se noví spolužáci a zkušení letošní sedmáci budou moci předávat své zkušenosti dále. Plánujeme tematické dny a určitě se dále budeme všichni učit, jak vaření zvládat ještě efektivněji.  

A tady jsou fotky našich výtvorů, z procesu vaření i ze servírování.

 


 













































Komentáře