👉💬 Monteklub - bezpečný prostor pro starší děti 💬👈

V tomto školním roce se nám konečně podařilo otestovat projekt, který plánujeme už delší dobu. Jakmile se naše děti v Montessori třídách začaly posouvat do věku, kdy už pro ně nebyl prostor v družině, začali jsme vnímat potřebu nabídnout jim bezpečný prostor pro setkávání.

Dětem z pátého, šestého a sedméno ročníku jsme otevřeli dveře školního ateliéru a poskytli jim místo, kde mohou tvořit, číst si, dodělat školní práci nebo jen tak pobýt s kamarády.

Na děti se 2x týdně těší asistenti Mirek a Matěj, zkušební provoz odpoledního klubu běží od března do června. Organizaci a fungování prozatím financuje Spolek rodičů a přátel ZŠ Montessori Liberec. Díky příspěvkům rodičů do Spolku je prostor ateliéru vybaven hudebními nástroji, řadou knih, deskových her či křesly k odpočinku. Za různorodé materiály na tvoření děkujeme i jednotlivým rodičům, kteří ateliér průběžně zásobují. 

Na konci školního roku plánujeme vyhodnocení zájmu dětí a budeme hledat možnosti, jak zajistit případný provoz i od září. Jsme ale přesvědčení, že vzhledem k malotřídnímu charakteru Montessori tříd, který podporuje vzájemné přátelské vztahy mezi dětmi, budeme navazovat i do června 2023 a dále.

Prozatím jsme se na zkušenosti s dosavadním fungováním klubu zeptali Matěje, který pro děti připravuje odpolední program jednou týdně:

"Monte klub je otevřen vždy v úterý a ve středu od 14. hodiny. Schází se v něm pravidelní účastníci i výjimečně příchozí žáci ze druhého a třetího trojročí. Naše nabídka má široký záběr činností. Starší děti využívají prostor ateliéru spíš k odpočinku a mladší převážněji k výtvarným aktivitám. Díky tomu zde žáci naleznou jak prostor pro poklidné čtení, hraní deskových her, tak i pro širokou škálu výtvarných aktivit. Účast se ovšem nedá srovnávat s jednotlivými družinami, určenými pro nejmladší žáky naší školy. Tento stav by mohl způsobovat jednak pozdní začátek tohoto projektu, tak i fakt, že v době klubu mají některé třídy ještě odpolední výuku. Přesto se nám daří vést projekt, který by do budoucna mohl přilákat větší množství žáků."

Komentáře