Žákovská konference poprvé

Síť, Sociální, Abstraktní, Ruce

Je středa 8.12.2021 a v duhovce se to hemží sedmáky a osmáky ve slavnostních oděvech. V prostoru jsou nachystány čtyři řady židlí, dataprojektor se zahřívá, magnetická tabule je zaplněna jmény a tématy, která nás dnes čekají, improvizované švédské stoly se prohýbají pod tíhou lahůdek, které přichystala cateringová skupina; druhý den první žákovské konference může začít.


 

Žákovská konference je vyvrcholením třítýdenní práce třetího trojročí. Děti, samostatně nebo v menší skupině, si zvolily téma, kterému se chtěly věnovat a které navazuje na okruhy, o nichž se hovořilo ve škole v předchozím období. Průvodci dětem nabídli inspirativní témata a byli samozřejmě otevřeni i nápadům, s nimiž přišly děti samotné. Jakmile si každý vybral své téma a zapsal si ho do indexu, dostal také konzultanta z řad průvodců, s nímž pravidelně hodnotil postup práce a s jehož podporou hledal východiska ze slepých uliček tvůrčího procesu.

Tři týdny utekly rychlostí blesku, zato teď se čas zpomaluje a těm, kteří čekají na svou prezentaci, se zdá, že minuta trvá celé věky. Předstoupit před všechny spolužáky a průvodce a několik minut souvisle hovořit o zvoleném tématu, to chce kuráž! Nádech, výdech... a jdeme na to!


Většina prezentujících si jako doprovod ke svému projevu připravila také prezentaci s ilustračními obrázky a základnimi informacemi. Někteří své vystoupení doplňují ukázkou vlastnoručního výrobku. Po prezentaci trvající ideálně 10 až 15 minut je na řadě diskuze k tématu a na závěr zpětná vazba od posluchačů. Každé vystoupení je oceněno potleskem a v několika případech došlo i na standing ovation. 

A zatímco z dětí pomalu opadá stres a nervozita, většina z průvodců je naměkko. Každý, kdo v prvních dvou dnech konference prezentoval svůj příspěvek, to zvládl. Všichni si poradili s nervozitou i se svými strachy, postavili se této nové výzvě čelem a uspěli! Vzájemně se podporovali a se štědrou mírou empatie si dávali zpětnou vazbu.

Máme za sebou první polovinu první žákovské konference. Příští týden budeme pokračovat, těště se s námi!  



Komentáře

  1. To mě strašně zajímá, jaká si děti vybraly témata ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Témata budou obsahem druhého dílu! Myslím, že je nač se těšit :)

      Vymazat

Okomentovat