PŘITAŽLIVOST aneb neodolatelná návštěva Lázní

Víte, co mají společného fyzika a výtvarka? A mají vůbec něco společného? Pokud jsem vám svými otázkami nasadila do hlavy brouka, vydejte se prostřednictvím tohoto článku spolu s žáky třetího trojročí do Oblastní galerie Liberec a dozvíte se víc! 

Naše průvodkyně Anička nám před časem nabídla návštěvu galerie se slovy, že se půjdeme podívat na výstavu českého výtvarníka Milana Housera, v níž se spojují dva na první pohled zcela rozdílné předměty, tedy fyzika a výtvarná výchova. Zcela upřímně mi to nejprve připadalo dost nepředstavitelné, ale galerii mám ráda a nevynechám příležitost do ní zavítat, tak jsem se na tuhle výpravu zapsala (...a zároveň se mi naskytla lákavá vyhlídka ulít se z němčiny).   

Po odpolední pauze jsme tedy vyrazili. V galerii jsme si odložili bundy, zaplatili vstupné a vstoupili do hlavního sálu, kde na nás čekaly veliké barevné desky kruhovitého tvaru, z nichž jako mořští ježci vystupovaly shluky kovových hoblinek zalité v pryskyřici. Největší, nejúžasnější a nejhustší výtvor však byl kovový rám uprostřed sálu plný vody, asi dva centimetry hluboký, posypaný zlatými, stříbrnými a bronzovými pigmenty, které tvořily zajímavé obrazce, nejlépe viditelné z balkonu. Tam se nám také nabídly obrazy tvořené tiskem a leptáním (některé vypadaly jako bakterie pod mikroskopem).  

Nakonec jsme sestoupili do nejnižších pater galerie, kde jsme si prohlédli obrovitá barevná kola, a protože nic není perfektní, našli jsme v jednom z nich zalitou mouchu (nebo to byl záměr autora?). Poslední místnost, kterou jsme navštívili, byla sice malá, zato však neobvyklá! Vchod do ní zakrýval závěs, a navíc se tam střídalo světlo a tma. To ale nebylo všechno: kromě světelných podmínek se střídal i vzhled obrazů. V barvách byly přimíchané nějaké speciální látky, které způsobují, že po zhasnutí obrazy jemně svítí, třeba i jinou barvou. 

Návštěva překonala má očekávání a jsem ráda, že jsme ji uskutečnili. Bylo zajímavé vidět, jak může umělec využít fyzikální zákony ve své tvorbě a jak krásné věci pak můžou vznikat.

Pokud navštívíme i jiné hodnotné kulturní akce, budeme vás o tom i opět informovat.  

Chosefíta







Komentáře