Školní výlet do Berlína



Od 13. do 15. května jsme se společně s devatenácti žáky třetího trojročí  vydali na exkurzi do Berlína. Při té příležitosti jsme navázali spolupráci s berlínskou Montessori školou ležící ve čtvrti Köpenick. Köpenick je lázeňsky působící čtvrť na jihovýchodě Berlína. Vine se zde řeka Spréva, jejíž slepé rameno vytváří jakési jezero. Počasí bylo fantastické. 
Prohlédli jsme si školu a obdivovali její vnitřní uspořádání. Jednotlivé třídy měly vždy několik místností a některé se nacházely i ve více patrech, žáci tak mají zajištěn klid a soukromí k práci. Pan ředitel měl kromě své kanceláře stůl i v prostorách, kde se volně pohybují žáci, aby měl k dětem co nejblíže. Jak jsme si to užili si můžete přečíst z popisu deváťáků.


Školní výlet do Berlína
Tak výlet začal tím, že jsme se všichni v 8:00 sešli na Libereckém vlakovém nádraží, následovně jsme nastoupili do vlaku, který nás odvezl přímo do Drážďan (jeli jsme cca. 2,5h). V Drážďanech jsme měli hodinku rozchod, protože vlak do Berlína přesně nenavazoval. Vlak do Berlína přijel krásně včas, v kabinkách ve vlaku seděli lidé (i když jsme tam měli rezervaci), ale Verča je všechny vyhnala a bylo:). Ve vlaku jsme strávili tak 2h. Vystoupili jsme a šli nahoru na tramvaje (tramvají jsme jeli tak 30min.) po vystoupení, nám už jenom zbývalo dojít 1km do školy, kde jsme se potkali s holčinou, která nám celou školu ukázala. K večeru jsme tam měli ještě připravenou večeři. Potom jsme se šli ubytovat do tělocvičny, kde jsme i všichni spali. Kvůli zkouškám tam měli všude stoly,
a tak jsme to museli všechno dát na stranu, kluci si potom zahráli fotbal a následovala procházka, kterou jsme si vyprosili (2km). Potom jsme se už jenom vysprchovali a šli do tělocvičny spát.

Další den jsme vstali okolo osmé - část z nás šla dělat snídani a část z nás dala tělocvičnu do původního stavu. Po snídani jsme si šli zahrát seznamovací hru s německými žáky. Jako další následovala
cesta do města tramvají linkou 62. Vystoupili jsme u cihlového kostela ve čtvrti Köpenick, kde jsme si vysvětlili další hru. Po hře, kde jsme měli namíchané týmy s Němci, jsme zamířili na místní přírodní koupaliště, kde jsme si dali oběd a koupačku. Do školy jsme dorazili okolo 4. hodiny
kvůli zastávce v obchodě. Poté jsme měli grilovačku, kde jsme si dali klobásy a kluci hráli fotbal. Noc byla hrozná, protože tam celou noc svítilo světlo a nešlo usnout. 

Ráno jsme se sbalili, uklidili tělocvičnu, nasnídali se a vyrazili na tramvaj. Rozloučili jsme se s Němci a vyrazili na vlak tramvají číslem 62. Vlakem jsme jeli až na hlavní nádraží, kde jsme si odložili věci v úschovně asi za 3 eura na osobu. Poté jsme vyrazili na Alexander Platz, kde jsme měli rozchod. Pak jsme se vrátili na hlavní nádraží, kde jsme si vyzvedli věci a čekali asi 15 minut na vlak.
Nastoupili jsme do vlaku a Soňa s Verčou musely opět zasáhnout, protože někdo obsadil naše zarezervová místa. Po cestě do Drážďan jsme ve městě měli ještě 45 minut rozchod. Potom nám přijel přímý vlak až do Liberce, kam jsme jeli 2 hodiny. Na nádraží jsme se rozloučili a šli domů.

Komentáře

Okomentovat