Kulinářský projekt v Montessori

 

Sedmáci a osmáci ze třetího trojročí mají za sebou jednu z významných aktivit, trvající čtyři týdny. Během velkých projektů, kdy jsou zapojeny hlavně mozkové závity, pro odlehčení napjaté atmosféry, děti vaří pro celý kolektiv. Vznikly tak 4 vařící skupinky a jejich úkolem bylo sestavit jídelníček s jedním hlavním chodem a polévkou nebo dezertem. Každá skupinka měla zadáno uvařit dva hlavní chody vegetariánské a dva masité, polévku s dezertem vhodně prostřídat a každá skupinka vařila celkem 4x pro všechny zúčastněné.

A jak taková velká kulinářská akce vlastně probíhá?

Nejprve si každá skupinka sestaví jídelníček podle svého gusta a zadání během úkolu týdne. Všechny zvolené recepty je potřeba přepočítat na cca 45 porcí a sepsat si seznam ingrediencí, které budou k vaření menu potřeba. Ráno, v den vaření, jde jedna skupinka nakoupit. Na nákup ingrediencí je stanoven budget 1800 Kč, proto je lepší mít před nákupem alespoň hrubou představou celkové sumy. S případným zbytkem se může kalkulovat v příštím receptu a naplánovat si třeba lukrativnější pokrm.


A jde se vařit!

Nákup je kompletní, recepty jsou připraveny, úkoly zadány… Každý se vrhne na svůj úkol. Čistí se zelenina, krájí se cibule, míchá se základ omáčky, peče se perník. Při přípravě menu a práci se surovinami panují přísná pravidla podobná jako v michelinské kuchyni. Během vaření panuje pohodová nálada a s každým vařením je znát určitý progres v osvojování si této dovednosti.





Kuchyňku provoněla vábivá vůně a ve 12 hodin je čas servírovat. Ke stolu pomalu usedají členové ostatních skupinek spolu s průvodci. Kuchtíci se nyní ujali role číšníků a svůj pokrm servírují svým hostům. Společný oběd, kde se hodnotí, zda se menu zdařilo a vede se příjemná konverzace, je očekávaným završením dnešního klání. Ještě důkladný úklid a pro dnešek padla. Příště vaří jiný master team.








 

















 




Komentáře