Návštěva předního českého lingvisty

Pozvání do druhého trojročí přijal prof. Mgr. Václav Cvrček, Ph.D., který se zabývá jazykovědou, věnuje se gramatickému popisu češtiny, otázkám jazykového standardu a způsobům vytěžování korpusů. Od roku 2006 působí jako vědecký pracovník Ústavu Českého národního korpusu na filozofické fakultě University Karlovy. Zde spolupracuje na tvorbě autorských a frekvenčních slovníků a statistických popisů jazyka.

Nápad pozvat do školy odborníka na češtinu vznikl díky hloubavému studentovi Vojtěchovi B.H., který měl v této oblasti spoustu nezodpovězených otázek. Spolu s třídní průvodkyní Milenou projekt zorganizovali. Vojta následně oslovil pana profesora, který byl pozváním a zájmen studenta mile překvapen.

Připravil si pro nás úvodní přednášku – O písmu a pravopisu. Jazyk jako takový si na rozdíl od písma osvojujeme hned po narození, písmo se musíme naučit. Dozvěděli jsme se, že k podobě písma a jazyka tak jak ho známe dnes, vedla dlouhá cesta plná vývoje, který trval stovky let. Český jazyk prošel velkou transformací.

Po úvodní přednášce na řadu přišly otázky z publika. Všichni chceme zcela jistě vědět, proč musíme při psaní rozlišovat i/y, ačkoli je vyslovujeme téměř stejně. Nebo proč se učíme slovní druhy? Proč má čeština tolik pádů na rozdíl od jiných jazyků? Otázek bylo více než dost a čas byl omezený. Byl znát velký zájem ze strany posluchačů dozvědět se o češtině víc, a proto pan profesor velkoryse nabídl možnost, kdykoliv se na něho s otázkami obrátit. Do Liberce prý přijede znovu a rád i proto, že je místní rodák. 






Komentáře