Imprese aneb Velký projekt o Monetovi

 

Nejdřív vám vysvětlím, co to vlastně ten velký projekt je. Měli byste vědět, že je to projekt, který se ve třetím trojročí (v 7. a v 8. ročníku) dělá 2x v roce. První v prvním pololetí a druhý ve druhém. Máme určité parametry, které musíme splnit. Musíme mít aspoň jednou přírodovědné/humanitní téma, skupinové/individuální zpracování, praktický/teoretický výstup, anglická/česká prezentace a zadané/vlastní téma. Každý z nás má svého konzultanta (průvodce nebo asistenta), který mu radí a pomáhá při tvorbě velkého projektu. 

Celkově máme 4 projekty, dva v sedmičce a dva v osmičce. Na zpracování projektu máme vždycky 3-4 týdny. Po jeho dokončení se projekt odprezentuje na žákovské konferenci, což je několikadenní společenská událost pro naše průvodce i žáky. Její součástí je catering, což je občerstvení pro všechny, kteří se účastní konference. Catering připravují děti a to tak, že se rozdělí do skupinek, aby se jim to nekrylo s prezentací jejich velkého projektu. Potom si ve skupinkách naplánují, co přichystají, a rozdělí si, kdo přinese jaké suroviny, kdo uvaří nebo upeče atd. 

Náš velký projekt o Monetovi

Nejdřív jsme se s Anežkou a Majdou rozhodly, že budeme pracovat společně ve skupině a vymýšlely jsme, co přesně chceme dělat. Věděly jsme, že chceme praktický projekt, abychom ho už měly za sebou. 

Potom jsme se koukly na list zadaných prací a byl tam Leonardo Da Vinci. A tady nás napadlo, že chceme namalovat obrazy. Věděly jsme, že Leonardo Da Vinci bude hodně těžký, tak jsme si vyhledaly nějaké známé malíře a vybíraly si ty, kteří mají lehčí styl malby. 

Vybíraly jsme si hlavně z impresionistů, protože se jejich tvorba zdála být lehčí.  Impresionistické malby vypadají takové “nedodělané”, není v nich tolik detailů jako u klasicismu a nepůsobí na diváka tak ostře a výrazně. 

Taky jsme se dozvěděly, že Monet to všechno tak nějak začal, proto jsme si ho vybraly pro náš velký projekt. 

Každá z nás vybrala obraz, který se jí nejvíc líbil a to: Majda - Japonský most, Anežka - Imprese, východ slunce, já (Ester) - Divoké vlčí máky. 

Musely jsme si sehnat potřeby na malovaní a chtěly jsme požádat Spolek o peníze. Naše konzultantka Anička nás upozornila, že už je moc pozdě na žádost o peníze, tak jsme Spolku navrhly, že bychom si všechny potřeby koupily samy a potom by nám Spolek peníze proplatil. S tím zástupci Spolku souhlasili. 

Abychom dostaly finanční podporu, napsaly jsme seznam věcí, které budeme potřebovat i s přesnými cenami. Musely jsme také napsat přesnější informace ke konferencím a projektu a poslední podmínkou bylo sepsání tohoto článku na blog. 

Peníze jsme měly vyřešené, tak jen stačilo věci nakoupit. Jeden pátek jsme vyrazily do Výtvarek a koupily potřeby: 3 plátna, štětce, barvy, šaz a terpentin nás dohromady stály 3 214 Kč. 

Měly jsme naplánované, že pojedeme k Majdě do Kryštofáku, tam budeme pracovat na textové části a potom vyrazíme na kurz v Tubě s Kačkou Kopečkovou. 

V sobotu ráno jsme Kačce zavolaly, abychom se s ní domluvily. Kačka řekla, že s námi počítá v neděli. Druhý den jsme se vypravily do Liberce na kurz. Nejdřív jsme si s Kačkou řekly něco o olejomalbě, impresionismu a míchání barev. Potom jsme se vrhly na malování. V Tubě jsme dokončily první část našich obrazů.  

Na dokončení obrazů jsme si naplánovaly příští víkend. Majdina mamka (Stáňa) nám půjčila svou školku v Kryštofáku, kde jsme si připravily barvy, stojany a štětce. K tomu nesměly chybět české hitovky a mohly jsme začít. Malovaly jsme od tří odpoledne do jedné do rána. Anežka už měla svůj obraz hotový, Majdě zbývala poslední část a mně chyběly detaily. Potom jsme musely po sobě ještě uklidit. V neděli Anežka odjela a my s Majdou jsme se vrátily do školky, kde jsme dodělaly naše obrazy a uklidily školku. 

Náš projekt jsme odprezentovaly v pondělí 3.4. Obrazy se většině lidem líbily. 

Po prezentaci proběhlo hodnocení. My s Majdou jsme měly mluvit víc nahlas, Anežka prý mluvila dost hlasitě. Spolužáci nám ještě doporučili, ať text nečteme z papíru a ať je náš projev víc “emoční”. My s tím docela souhlasíme, snad se nám příště bude víc dařit.  

Zpracování tohoto projektu nás moc bavilo, je nám líto, že jsme se víc nepřipravily na vlastní prezentování (protože obrazům jsme daly opravdu všechno) a že už nemůžeme na dalším projektu zase spolupracovat, ale aspoň máme nové zkušenosti a příště budeme vědět, na co si máme dát pozor. 

Ester




 

Komentáře

Okomentovat