VÝPRAVA FIALKY DO KAMENOLOMU RUPRECHTICE

 

„Slunce nás potěší, déšť nás osvěží, vítr nás povzbudí, sníh nás rozradostní. Neexistuje totiž špatné počasí, jsou jen různé druhy dobrého počasí.“ —  John Ruskin
Naše dnešní výprava do lomu stála za to!
Je radost se potkat s lidmi, kteří svoji práci mají rádi a rozumí ji.
Dozvěděli jsme se spousta nových informací. Náš průvodce byl mladý muž s velkými znalostmi a chutí do práce.

  • Jak žula vzniká a z čeho se skládá?


Žula je přírodní kámen, který se formuje hluboko pod zemským povrchem. Žula je bohatá především na křemen a živec, bývá ale tvořena také slídami, amfiboly a směsí dalších stopových minerálů, které bývají zastoupené v různém množství, což potom dává žule různé zbarvení a textury.

  • Jakou má žula barvu?


Žula v České republice může mít různou barvu, většinou jde ale spíš o světlejší odstíny, od nejčastější bílé a světle šedé barvy přes růžovou, červenou nebo nazelenalou. Když žula obsahuje větší množství tmavších minerálů, může mít tmavší, někdy až skoro černý odstín. 

V České republice je poměrně velké množství žulových ložisek a kamenolomů. 

Největší ložiska jsou na Šumavě, v Novohradských horách, v Českém lese, Smrčinách, Krušných horách, Krkonoších, Železných horách, na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a v Jizerských horách (KAMENOLOM RUPRECHTICE)  


Liberecká žula je výjimečná svou narůžovělou barvou, kterou získala díky vysokému obsahu draselného živce. 

V lomu se žula třídí na technický kámen (jako třeba štěrk). K těžbě se využívají jak výbušniny, tak i výkonné strojní zařízení. Žulu určenou pro další využití je ideální těžit ve velkých kusech. Hledají se opatrně místa, kde je kámen přirozeně narušený a kolem těchto míst se kámen postupně odděluje.



Skalní stěna se opatrně navrtává a bloky kamene se následně oddělují pomocí diamantových pil. Tyto surové bloky žuly se potom dál rozřezávají na menší kusy. Žula se tak zpracovává nejen jako dlažební kostky, patníky nebo schodiště, ale po vyleštění také třeba jako dlažba nebo masivní kamenné kuchyňské desky.


Naše třída měla možnost se i zvážit jako tatrovka 🙂.


Komentáře